Parels uit de Parasha


In 2010 werkten wij mee in een Huis van Gebed te Jeruzalem. Elke vrijdagochtend was daar een studie over de Parasha van die week. Voor mij was dit nieuw. Een Parasha. Honderden jaren geleden hebben rabbijnen de Thora, de eerste 5 boeken van de bijbel, ook wel genoemd de 5 boeken van Mozes opgedeeld in een wekelijkse portie. Op die manier wordt in de synagoge in één jaar tijd de hele Thora gelezen.


Naast de wekelijkse portie, parasha geheten, is er een passend gedeelte uit de overige boeken van het Eerste Testament (Oude Testament). Voor hen die geloven in Jeshua als Messias is toegevoegd een gedeelte uit het Tweede Testament (Nieuwe Testament).


Ik volgde tijdens ons verblijf in Jeruzalem wekelijks de Parasha-studie. Het maakte indruk en zag steeds meer dat het kennen van de Thora de basis is om de hele Bijbel beter te begrijpen. Vanaf dat jaar lees ik het nu wekelijks. Meestal op sabbat, zaterdag. Daar heb ik geen spijt van. Nu, na vele jaren van wekelijks lezen, wil ik de parels die ik ontdek opschrijven en publiceren.


Lees mee. De Bijbelgedeelten  en ‘mijn parels’ van deze week staan in de subpagina      

Parasha 31 Op de berg         24 mei 2024. 


De naam van de wekelijkse parasha komt uit het eerste vers. In 'Mijn parels' wordt dit steeds genoemd.